#ordräddarliv - Lyfter våld i nära relationer på Lidingö

Några ord kan förändra allt. Ju fler vi är som bryter tystnaden kring våld i nära relationer, desto större möjlighet har vi att stoppa våldet. Som medmänniskor har vi alla ett ansvar. Vi måste våga se det som sker, vi måste våga visa omtanke och vi måste våga agera när någon i vår närhet utsätts för våld. Under 14 veckor kommer 7 ambassadörer lyfta olika budskap om våld i nära relationer.

 

Våra ambassadörer

Jesper Blomqvist - Våga lyssna

"Som vuxna har vi ett ansvar att lyssna på barnen, och ett ansvar att agera.

Kvinnojouren är ett bra stöd för de som utsätts för våld i nära relationer. Jag tror att många tycker det är svårt att berätta om en vardag som är fylld av våld, och då kan det vara enklare att öppna upp för någon som inte står så nära. Det är viktigt att få bekräftelse och bli trodd. På Kvinnojouren Kerstin Lidingö finns personer som har stor erfarenhet, som lyssnar och ger stöd.

Barn i familjer där pappan slår eller hotar blir väldigt utsatta. Som före detta fotbollsspelare tror jag att idrotten kan vara till hjälp. Träningen kan bli ett andningshål där man faktiskt kan få vara barn, och om man känner sig trygg i den miljön kanske man vågar prata med sin tränare eller någon annan vuxen. Som vuxna har vi ett ansvar att lyssna på barnen, och ett ansvar att agera."

Jesper Blomqvist, egenföretagare och fd fotbollsproffs

 

          

 


Hanna Hedlund - Våga se

”Kvinnor som utsätts för våld i en nära relation behöver stöd och hjälp att bryta isoleringen.

Då jag fick veta att Lidingö ligger över riksgenomsnittet när det gäller våld i nära relationer blev jag lite chockad. När man hör talas om den här sortens brott handlar det ofta om en bekants bekant, en bok eller en film. Men helt plötsligt är det nära. Och det är alldeles för enkelt att blunda för att det händer här, i vår närhet.

Vi måste börja se med andra glasögon. Att fråga hur någon har det handlar inte om att anklaga – det handlar om omtanke. Alla vuxna har ett ansvar, inte minst mot barnen som utsätts. Vi behöver bryta tystnaden. Vi måste finnas där, hjälpa till, våga se och våga fråga. Kvinnor som utsätts för våld i en nära relation behöver stöd och hjälp att bryta den isolering männen skapar kring dem."

Hanna Hedlund, sångerska och programledare

 

          


Ville Skoglund - Våga fråga

”Om du misstänker att någon i din närhet utsätts för våld så fråga – även om det känns obekvämt.

Våld i nära relationer berör oss alla, även om vi inte själva är utsatta. Länge trodde jag att det var ett problem som inte fanns här på Lidingö och det var först i 20-årsåldern som jag fick upp ögonen. Tyvärr tror jag det är många som lever i den bubblan. Man vill kanske inte veta och så sätter man på skygglapparna.

Först tänkte jag att det enbart handlar om kvinnor som blir slagna, men våld kan vara så mycket mer. Psykiskt våld, att man blir kontrollerad socialt… Och vi har alla ett ansvar. Om du misstänker att någon i din närhet utsätts för våld så fråga – även om det känns obekvämt. För den som är drabbad är det viktigt att veta att det finns människor som står på ens sida."

Ville Skoglund, verksamhetsansvarig på Nema Problema

 

          


Kadiatou Holm Keita - Våga stå upp för varandra

"Det är viktigt att vi står upp för varandra och vågar säga ifrån när något känns fel."

Unga tjejer utsätts ofta för våld och kränkningar. Våldet kan vara fysiskt, men det kan också handla om ord. Det är viktigt att vi står upp för varandra och vågar säga ifrån när något känns fel. Att markera på en fest när killar kränker, blocka personer som skadar dig i sociala medier och be om hjälp om de fortsätter.

När man är ung har man inte alltid det bästa självförtroendet. Men du har alltid rätt att bli bemött med respekt, att vara dig själv, att se ut som du gör. Du är grym som du är och ingen har rätt att ta det ifrån dig.

Kadiatou Holm Keita, sångerska

 

          


Reine Nelson - Våga berätta

Att män använder våld är aldrig kvinnans fel. Aldrig någonsin."

I mitt arbete som advokat möter jag många kvinnor som utsätts för våld. Och jag ser många fällor som kvinnor kan hamna i - en av de vanligaste är att man klandrar sig själv, ser det som sitt eget fel. Att män använder våld är aldrig kvinnans fel. Aldrig någonsin.

Mitt råd till alla kvinnor som utsätts är att ta första gången på allvar. En man som slagit en gång kommer att slå igen, och min erfarenhet säger att det bästa är att lämna relationen. Det är inte enkelt, men kvinnojouren kan vara till stor hjälp när du utsätts för våld och kränkningar.

Reine Nelson, advokat och författare